DHS

Vind een DHPS-installateur bij u in de buurt

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een apparaat dat energie overdraagt van het ene medium naar het andere. Niet meer en niet minder.

Warmtepompen kunnen energie uit hun omgeving opnemen en zo van een lage temperatuur een hogere temperatuur maken en omgekeerd. Voor het verplaatsen van de warmte of koude gebruikt de warmtepomp meestal een vloeistof als transportmiddel.

“Omgekeerde koelkast”

De werking van een warmtepomp is vergelijkbaar met een koelkast. Een koelkast onttrekt warmte uit de koelkast zodat hij afkoelt. De warmte wordt aan de achterzijde aan de buitenlucht afgegeven. Voor een woning of gebouw werkt een warmtepomp omgekeerd; hij onttrekt warmte aan de omgeving (bodem, water of lucht) en draagt deze over aan een verwarmingssysteem. Op die manier kan men warmtepompen gebruiken om een huis of gebouw te verwarmen. De meeste warmtepompen kunnen – door het werkingsprincipe om te keren – ook als koelmachine werken. Sommige warmtepompen kunnen naast verwarmen en koelen ook warmtapwater leveren.

Verdampen en condenseren

De meeste warmtepompen werken door een vloeistof bij lage temperatuur te laten verdampen en de damp bij hoge temperatuur te laten condenseren. In het eerste geval moet het kookpunt worden verlaagd en in het tweede geval worden verhoogd. Dat laatste gebeurt met behulp van een compressor. Aan de andere kant van het systeem wordt het kookpunt verlaagd door de druk te laten zakken in een turbine of (meestal) smoorventiel. De warmte wordt daarbij verplaatst van de verdamper naar de condensor. De vloeistof, die al bij lage temperatuur kookt, wordt achtereenvolgens verdampt, gecomprimeerd, gecondenseerd en geƫxpandeerd.

Er zijn ook warmtepompen die zonder compressor werken en in sommige gevallen zelfs zonder bewegende delen. Deze zijn bijvoorbeeld te vinden in gasgestookte koelkastjes voor op de camping. Ze worden absorptiewarmtepomp (werkt met een vloeistof) of adsorptiewarmtepomp (werkt met een vaste stof) genoemd.

> Meer weten over onze producten? Ga naar DHPS warmtepompen.
> Advies nodig? Neem contact op met een van onze installateurs of adviseurs.

Buitenzwembad bij min 5 in 7 dagen tijd 7.2 graden gestegen

Bij buitenzwembad Haulewelle is in Haulerwijk van november 2017 tot januari 2018 hard gewerkt aan de renovatie...
Lees meer...

Warmtepompen DHS Panasonic oplossing Groningen

Groningen van het gas af! Een kreet die veel inwoners na het aardgasdebacle van de laatste jaren bijzonder aan...
Lees meer...

Officieel distributeur: