DHS

Vind een DHPS-installateur bij u in de buurt

Rendement van een warmtepomp

De COP (= coëfficient of performance) geeft de verhouding weer tussen de energie (warmte) die de warmtepomp afgeeft en de energie (elektriciteit) die de warmtepomp gebruikt.

De COP van de meeste warmtepompen ligt tussen 4 en 6. Dat wil zeggen dat de warmtepomp in staat is om 4 tot 6 kW aan warmte te produceren voor elke kW elektriciteit die het van het elektriciteitsnet opneemt. Dit is ook te lezen als een rendement tussen 400% en 600%.

Invloeden op het rendement

Voor een hoog rendement van een warmtepomp moet de temperatuur van de bron zo hoog mogelijk zijn en de temperatuur van het water waarmee het huis of bedrijfsgebouw wordt verwarmd zo laag mogelijk. Dit vraagt om een zo ruim mogelijk gedimensioneerde bron in de bodem en een zo laag mogelijke afgiftetemperatuur in het (vloer)verwarmingssysteem. Grote warmtewisselaars beïnvloeden het rendement ook positief.

Bedrijfskosten warmtepomp

De verhouding tussen de gasprijs en de elektriciteitsprijs bepaalt wat de bedrijfskosten van een warmtepomp zijn. Door een combinatie met zonnecollectoren kan men het rendement van een warmtepomp verhogen, omdat zij helpen bij het opwarmen van bijvoorbeeld tapwater en het opwarmen van bodembronnen. In combinatie met fotovoltaïsche zonnepanelen kan men de CO2-uitstoot verder verlagen, omdat die panelen elektriciteit opwekken. Er is dan minder elektriciteit van het net nodig.

Terugverdientijd warmtepomp

De terugverdientijd van een warmtepompinstallatie hangt af van de investeringen (minus eventuele subsidies), de jaarlijkse bedrijfskosten en de te verwachten besparingen.

> Meer weten over onze producten? Ga naar DHPS warmtepompen.
> Advies nodig? Neem dan contact op met een van onze installateurs  of adviseurs.

Buitenzwembad bij min 5 in 7 dagen tijd 7.2 graden gestegen

Bij buitenzwembad Haulewelle is in Haulerwijk van november 2017 tot januari 2018 hard gewerkt aan de renovatie...
Lees meer...

Warmtepompen DHS Panasonic oplossing Groningen

Groningen van het gas af! Een kreet die veel inwoners na het aardgasdebacle van de laatste jaren bijzonder aan...
Lees meer...

Officieel distributeur: