DHS

Vind een DHPS-installateur bij u in de buurt

Warmtepompen DHS Panasonic oplossing Groningen

Groningen van het gas af! Een kreet die veel inwoners na het aardgasdebacle van de laatste jaren bijzonder aanspreekt. In de oostelijke wijk van Groningen, Meerstad, voegt men de daad bij het woord. Nieuwbouwwoningen daar krijgen een alternatieve energievoorziening. De elektrische warmtepomp is het centrale toestel in deze concepten. Een van de meest bijzondere en fraaie concepten vormt de Hydrotop, een vrijwel onzichtbare warmtepomp die Installatiebedrijf Bakker en Dutch Heatpump Solutions op 28 starterswoningen installeren.

Hydrotop maatwerk oplossing Groningen

Hydrotop maatwerk oplossing Groningen

Nadelen van gaswinning

Nu de nadelen van gaswinning en het gasgebruik in het algemeen steeds zwaarder wegen, is het zaak om goede alternatieven aan te dragen. De elektrische warmtepomp kan duurzame energie uit de omgeving benutten. Een optie is aardwarmte, maar daarvoor moet ook – zij het veel ondieper – in de bodem worden geboord. De laatste tijd is gebleken dat deze boringen, terecht of onterecht, bij de Groningers ook emoties oproepen. Maar het kan ook anders, zo laat Installatiebedrijf Bakker in Meerstad zien.

Op dit moment waait er nog een gure wind tussen de nieuwbouwhuizen; isolatiematerialen wapperen en de daken zijn (nog) leeg. Toch zijn de bouwvakkers bezig om de laatste hand te leggen aan 28 gasloze starterswoningen die stuk voor stuk een bijzonder energieconcept krijgen: de Hydrotop. Dit is een warmtepompsysteem dat zijn duurzame energie volledig uit de buitenlucht haalt. Maar in tegenstelling tot de conventionele lucht/water-warmtepompsystemen is de Hydrotop bijna onzichtbaar.

Gasloos wonen

“Wij geloven in het gasloze concept en dat heeft ons geïnspireerd maar ook uitgedaagd om anders te denken. Hoe verwerken we een lucht/water-warmtepomp op de meest verantwoorde wijze in een nieuwbouwwoning? Dat was het doel van onze zoektocht” aldus Hans Fijlstra, directeur van Installatiebedrijf Bakker. Tijdens die zoektocht naar de juiste en meest verantwoorde oplossing, kwam Installatiebedrijf Bakker in contact met Dutch Heatpump Solutions (DHS). Zij hadden de oplossing in de vorm van de Hydrotop.

Het grote voordeel van deze toepassing is dat de buitenunit ‘binnen’ de constructie van de woning wordt gehaald. De warmtepomp haalt zijn energie uit de buitenlucht via een geluidsisolerende omkasting die volledig in het dak is geïntegreerd. “Het enige dat je ziet is een gladde, donkerkleurige dakkap die tussen donkere dakpannen vrijwel niet opvalt. Bovendien kunnen wij zowel de binnenunit als de buitenunit van de warmtepomp gemakkelijk, als we op zolder van de woning zitten, bereiken voor service en onderhoud. Het is echt een goed doordacht en perfect presterend totaalconcept”, aldus Fijlstra.

Samenwerken naar een gasloos concept, zo ook het project Meerhoven - Groningen

Samenwerken naar een gasloos concept, zo ook het project Meerhoven – Groningen

Warmtepompen voor nieuwbouw en renovatie

Wilhard Oldengarm, commercieel directeur van DHS, richt zich met zijn bedrijf sinds de oprichting op duurzame-energie-installaties die een meerwaarde leveren. “Een los warmtepomptoestel is niet per definitie goed of slecht. Bij warmtepompsystemen draait alles om een integraal werkend concept. Daarbij zochten wij naar een oplossing die ook esthetisch verantwoord is en de bewoner geen overlast veroorzaakt. Vrijwel alle leveranciers van lucht/water-warmtepompsystemen leveren de klant een losse buitenunit die via een leiding aan de binnenunit wordt gekoppeld. Maar die buitenunit moeten ze wel ergens plaatsen. En die kan niet te ver van de binnenunit verwijderd zijn. Daardoor zie je dat die buitenunits tegen de gevel worden opgehangen, of op een terras worden geplaatst. Je ziet ze zelfs op daken van schuurtjes, op een balkon of het dak van een dakkapel. Behalve dat dit visueel niet fraai is, om het zacht uit te drukken, kunnen ze op die plekken ook (geluids)overlast veroorzaken. Het is niet fijn als je een slaapkamer met een dakkapel of dakterras hebt, en boven je hoofd of naast je terrasdeur staat een buitenunit te draaien.”

Buitenunits die niet netjes zijn weg gewerkt

Buitenunits die niet netjes zijn weg gewerkt

Dit artikel komt uit het magazine Bouwen in het Oosten, voor het volledige artikel klik hier.





Buitenzwembad bij min 5 in 7 dagen tijd 7.2 graden gestegen

Bij buitenzwembad Haulewelle is in Haulerwijk van november 2017 tot januari 2018 hard gewerkt aan de renovatie...
Lees meer...

Warmtepompen DHS Panasonic oplossing Groningen

Groningen van het gas af! Een kreet die veel inwoners na het aardgasdebacle van de laatste jaren bijzonder aan...
Lees meer...

Officieel distributeur: