DHS

Vind een DHS-installateur bij u in de buurt

Veelgestelde vragen

Wij willen u op deze website zo goed mogelijk informeren over alle aspecten die met warmtepompen te maken hebben. Staat uw vraag er niet bij? Stuur uw bericht naar info@dutchheatpump.nl of neem contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Waarvoor kunnen warmtepompen worden gebruikt?

Warmtepompen kunnen in allerlei gebouwen worden ingezet voor:
> verwarming in de winter
> koeling in de zomer
> ontvochtigen van de lucht
> circuleren en filteren van de lucht

Kan in hartje winter een hele woning of gebouw met lucht/water warmtepompen worden verwarmd?

Ja, dat kan. Hoewel het rendement in de winter iets terugloopt, wordt het warmtepompsysteem hierop gedimensioneerd.

Kunnen warmtepompen ook koelen?

Ja, bijna alle warmtepompen kunnen ook koelen. Dit kan actief of passief. Bij passieve koeling (of vrije koeling), wordt warmte met een minimum aan energie uit de woning gehaald. Passieve koeling is tot 95% zuiniger dan een airco, maar koelt de woning wel minder. Bij actieve koeling onttrekt de warmtepomp actief warmte aan de woning en geeft deze af aan de bodem. Het rendement van actieve koeling is lager dan van passieve koeling, maar het systeem is altijd nog zuiniger dan een airco.

Waarom zijn warmtepompen beter dan andere vormen van verwarming?

Warmtepompen bieden vele voordelen ten opzichte van andere vormen van verwarming. Ten eerste zijn ze veel goedkoper in gebruik en geven tot 4 keer meer warmte dan waar je voor betaalt. Ze kunnen het hele jaar door voor verwarming, koeling, luchtfiltering en ontvochtiging worden gebruikt. Ze zijn veilig en gebruiksvriendelijk. Warmtepompen produceren laag calorische warmte die veilig is voor kinderen en ouderen, in tegenstelling tot open vuur of elektrische kachels. Ze zijn ongeëvenaard in gebruiksgemak. Ze vervuilen onze atmosfeer niet en ze gebruiken geen schadelijke koelmiddelen.

Welke maat warmtepomp heb ik nodig voor mijn huis?

Elk huis is zo individueel als zijn eigenaar. De sleutel tot het selecteren van de juiste warmtepomp voor uw huis is een nauwkeurige evaluatie van de warmte die u nodig heeft om uw huis in de winter te verwarmen en in de zomer te koelen. Dit moet door ervaren en gekwalificeerde specialisten worden uitgevoerd.

Welke factoren beïnvloeden de omvang van de warmtepomp?

De hoeveelheid warmte die u nodig heeft zal onder meer afhangen van het warmteverlies door muren, ramen en daken. Om dit verlies te minimaliseren, is een goede isolatie aanbevolen. Door eerst te isoleren, kunt u volstaan met een kleinere warmtepomp, die goedkoper kan draaien. De ligging van de woning is ook een belangrijke factor. Op het zuiden gelegen kamers zijn warmer en vergen minder verwarming.

Nemen warmtepompen veel ruimte in?

Nee, warmtepompen zijn onopvallend in grootte. Er zijn verschillende typen warmtepompen. Sommigen kunnen worden ingepast in muren of daken, zoals de Hydrowall en Hydrotop. Andere systemen kunnen worden verborgen in het plafond.

Maken warmtepompen veel geluid?

Nee, warmtepompen zijn ontworpen om stil te zijn, met een zo laag mogelijk geluidsniveau. In geval van geluidsoverlast is veelal sprake van een installatie die niet volgens voorschrift heeft plaatsgevonden. De fabrikant zal dan in samenwerking met de installateur naar een adequate oplossing streven.

Hoeveel kost het om een warmtepomp te laten draaien?

Dit is afhankelijk van de hoeveelheid warmte die nodig is. Warmtepompen dragen warmte over uit de buitenlucht en produceren drie tot vier keer meer energie. De efficiëntie is 300% tot 400%. Dit betekent dat voor elke 5 kW verwarming u ongeveer 1,5 kW elektrische energie betaalt. De verwarmingskosten van een warmtepomp bedragen ongeveer een kwart van de kosten van elektrische verwarming en ongeveer een derde van de kosten van verwarming op gas.

Zijn warmtepompen betrouwbaar?

Ja. Warmtepompen zijn uiterst betrouwbaar. Zij maken gebruik van hetzelfde proces als een huis koelkast of vriezer en hebben hetzelfde niveau van betrouwbaarheid en levensverwachting. De topmerken worden geleverd met een fabrieksgarantie van 5 jaar of meer.

Welke levensduur mag ik van een warmtepomp verwachten?

Van een goed ontworpen, goed geïnstalleerde en goed onderhouden warmtepompinstallatie mag een technische levensduur van minstens 15 jaar worden verwacht.

Is het raadzaam een onderhoudscontract bij een installateur af te sluiten?

Ja, wij adviseren dat te doen. Jaarlijkse inspectie van het systeem en het daaruit voortkomende onderhoud verlengt de levensduur van de warmtepomp.

Hoeveel kost de aanschaf en installatie van een warmtepomp?

Omdat elk huis uniek is zijn de installatiekosten van een warmtepomp voor elk huis verschillend. Dit zal afhangen van de grootte, het type warmtepomp en de positie van de warmtepomp. De investering in een warmtepomp is hoger dan bij een conventioneel systeem. Dit wordt gecompenseerd door de energiebesparing, het comfort en de mogelijkheid tot koeling.

Hoeveel stroom gebruiken warmtepompen?

Voor een gemiddelde woning met een regulier gasgebruik van 1.600 m3 gas per jaar voor verwarming komt het jaarlijkse stroomgebruik op 3.500 tot 4.000 kWh. Dit is een indicatie.

Hoe groot is het aandeel duurzame energie van warmtepompen?

Met duurzaam opgewekte elektriciteit (wind, water, zon) is met de warmtepomp een volledig CO2-neutraal verwarmingssysteem te realiseren.

De klimaatmaatregelen van Rutte III op een rij

Het doel om de uitstoot van broeikasgassen met 49 procent te verminderen is ambitieuzer dan de Europese verpli...
Lees meer...

Wij blijven innoveren; bezoek ons op Vakbeurs Energie

Ook dit jaar staan we weer als distributeur van Panasonic warmtepompen op de Vakbeurs Energie van 10 t/m 12 ok...
Lees meer...

Officieel distributeur: